Hornbæk igennem 500 år
Her starter det !!!!


Den pæne unge mand på billedet har meget travlt med at gå på cykel. Det viste sig senere, efter mange års træning, at det kunne lade sig gøre for ham at falde på cyklen, men det er slet ikke ungen i fangedragten der er interessant her. Det der er spændende ved dette billede er ............flagstangen, et herligt gammelt stykke Hornbækkultur, som blev brugt ved særlige lejligheder.

Og det er ved denne ganske særlige lejlighed, hvor Dengse skal fotograferes at flagstangen har betydning. Familien er velhavende de har råd til en flagstang (gu'havde de ej, det var Vandværkets) Der er status over dette billede. Skide så være med at den trehjulede cykel er fra lossen....næææææ se ! flagstang i haven... Det er status.

En situation der går igen på mange mange billeder som er taget af flere familier, bare se på næste photo:Igen ser vi at statussymbolet er i billedet ovenikøbet midt imellem de to ungersvende. Dette billede viser det sociale sammenhold som Hornbæk er så kendt for. Den unge mand til venstre kommer helt tydeligt fra et velstående hjem, der har råd til at vandkæmme børnene, men der er alligevel tegn på at knægten befinder sig glad og tilfreds med at være sammen med et barn fra et lidt laverestående samfundslag.
Antagelig er drengen til højre fra en fattig familie i det hårde havnemiljø. Det ser man på klædedragten og den hjemmestrikkede hue.


Nå - da - da - da -da - da !!!!!!!

Her er flagstangen væk, meeeeen der er kommet butterfly på og slips. Da alle i byen vidste at klovnen til venstre blev konfirmeret den dag da billedet blev taget, så var der ingen grund til at fotografere flagstangen. Der er sket en udvikling med de to knøse fra forrige billede. Konfirmanden er tydeligt blevet mere slatten i det, butterflyen hænger sjusket skævt til samme side som halstørklædet gjorde på det tidligere photo.
Da børnene i Hornbæk på den tid fik rigeligt med træsprit, antagelig for at spare varme om vinteren, ser vi at det nu er blevet nødvendigt for den unge mand til venstre at bære briller.

Hvad man ikke kan se på billedet er, at den sociale skævhed fra før nu er ved at blive rettet op. Det viser sig at drengen fra havnemiljøet nu hører til de absolut mere velstående familier, han ser kæk ud nu, der er klart mere Dario over stilen, hvorimod den anden er gået over i det bøvede et tydeligt billede af en begyndende misbruger .

Billedet fortæller heller ikke forhistorien, om den tumult der opstod lige før billedet skulle tages. Det viste sig at fotografen (man ser tydeligt hans plyssede æg som skygge, synd han ikke bar alpehue den dag) opdagede til sin rædsel at den til konfirmationen inviterede "fattigpet" bar manchetknapper (klart status) hvilket festens hovedpersons forældre på daværende tidspunkt ikke anså som status (man havde jo flagstangen) og derfor ikke havde indkøbt til lejligheden og påmonteret deres unge pode med.

Da nu billedet skulle tages kunne man jo ikke, af statusmæssige hensyn, fotografere gæsten med- og konfirmanden uden manchetknapper, hvorefter man efter en lang diskussion enedes om at overføre gæstens højre manchetknap på konfirmandens højre skjorteærme, og således konstruere en opstilling, som sikrede at man på billedet ikke afslørede at nogen af de 2 gutter manglede nogen som helst manchetknapper.

Dette kompromis kom heldigvis istand efter at gæsten til højre i billedet, gentagende gange havde nægtet at låne begge manchetknapperne ud til konfirmanden i det korte øjeblik som det varede at tage omtalte photo.

SOCIAL KAOS !!!!!!!


Som tiden i Hornbæk gik, skred de sociale rammer, her forsøger fattigpetten fra før at træde tilbage i havnemiljøet ved at forklæde sig med en hjemmestrikket hue, hvilket personen til venstre klart har opfattet og tager stærkt afstand fra.
Han har stadig ikke råd til manchetknapper, men han er snu nok til at skjule sin manglende status ved at rulle ærmerne op så det ikke afsløres. Prangeren til højre øver sig på sin fremtidige rolle som kioskejer.
Han har iført sig solbriller fordi han på daværende tidspunkt ikke var særlig god til at skjule sin egen lede ved at sælge noget bras til intetanende uskyldige. Dariostilen er her meget tydelig, det store Rolexur afslører kapital og dermed magt.Nu er rollerne totalt ombyttet og sammenbruddet er en realitet. De to nu voksne mænd er nu endt på samme stade. Manden til venstre tog nedturen direkte fra toppen til bunden, trods en god start med flagstang i haven. Succesen til højre arbejdede sig flittigt op blev både rig og Dario og forædt, men er nu forfulgt af skattevæsnet.


SAMMENHOLD !

Endelig ser vi at det ender godt. Begge idioter har nu udstået deres straf, levet et stykke tid i skattely i England, drukket sort øl, sejlet rundt på kanalerne og er nu klar til at gense det gamle land, den gamle fødeby for her fejre byens 500 års jubilæum.